مکانوتراپی چیست؟
مکانوتراپی یا حرکتدرمانی نوعی روش درمانی در فیزیوتراپی با استفاده از ایجاد تحرک در قسمتهای مختلف بدن بیمار، به وسیله تجهیزات مکانیکی و یا تمرینات ورزشی است.در این روش، فیزیوتراپیست با استفاده از دست و یا تجهیزات مکانوتراپی همچون وزنه، دوچرخه ثابت، تردمیل، کش، تخته تعادل و…به بهبود وضعیت حرکتی بیمار کمک میکند.متد درمانی مکانوتراپی راهکاری موثر در جلوگیری از خشکی مفاصل و کاهش انعطافپذیری آنها و سایر اندامهای بدن است.
افرادی که به دلیل بیماری و یا شرایط سالمندی دچار کاهش محدوده حرکات مفاصل یا کاهش قدرت عضلانی هستند، میتوانند برای برقراری دامنه حرکت یا بهبود قدرت حرکت از وسایل موجود در بخش مکانوتراپی کلینیکهای فیزیوتراپی بهره ببرند.روشهایمکانوتراپی در افرادی که دچار مشکلات حرکتی شدهاند و تحرک کمی دارند، مانند بیماران بستری، بسیار مفید است.
وسایل مکانوتراپی
معمولا در مکانوتراپی هم مانند سایر شاخههای فیزیوتراپی از وسایل و تجهیزات خاصی استفاده میشود. هر کدام از این تجهیزات میتواند یک یا چند کارایی داشته باشد. یکی از تجهیزات بسیار مفیدی که در مکانوتراپی از آن استفاده میشود، دوچرخه ثابت میباشد. دوچرخه ثابت میتواند در فیزیوتراپی کارایی بسیار وسیعی داشته باشد. وزنه از دیگر تجهیزات بهشمار رفته، که برای انجام حرکات ورزشی مختلف میتوان از آنها استفاده نمود. یکی دیگر از تجهیزات مفید و کاربردی که برای مکانوتراپی از آن استفاده میشود، فنر است. تخته تعادل را نیز میتوان از جمله تجهیزات مفید برای ورزشدرمانی یا مکانوتراپی دانست. با استفاده از تخته تعادل میتوان تمرینات مربوط به تعادل را انجام داد. شولد ویل یکی دیگر از وسایلی که در انجام تمرینات مربوط به مکانوتراپی از آن استفاده میشود،به شمار میرود.
بنابراین از هر نوع دستگاهی که بتوان با آن حرکت ورزشی خاصی را انجام داد، میتوان در مکانوتراپی استفاده نمود.
سایر تجهیزات مکانوتراپی:
- شولدر ویل یا چرخ شانه( برای دامنه حرکتی و چرخشی مفصل شانه و کتف و…)
- تخت تراکشن یا کشش الکتریکی( دیجیتالی) و کشش در حین حرکت
- پارالل یا میلههای موازی برای راه رفتن
- شولدر بان یا نردبان شانه
- فریم یا محفظه فلزی بههمراه قرقره و فنر و طناب
- دوچرخه ثابت برقی
مکانوتراپی فیزیوتراپی
در روش درمانی مکانوتراپی مفاصل در دامنه حرکتی تعریف شده به صورت صحیح انجام میشود و برای بیماران با محدودیت حرکتی بسیار راحتتر است.تجهیزات مکانیکی امکان ایجاد تنوع در انجام تمرینات ورزشی را برای فیزیوتراپیست و بیمار فراهم میاورند تا بیمار با هر شرایطی بتواند تمرینات ورزشی را انجام دهد.
از بین بردن خشکی مفاصل و محدودیتهای مفصلی و افزایش قدرت عضلات و از بین رفتن کوتاهیهای عضلانی از دیگر مزایای مکانوتراپی در کلینیک فیزیوتراپی هستند.
درمان مکانوتراپی
مکانوتراپی یکی از موثرترین روشهای تمرین درمانی است، زیرا برای تمامی درمانجویانی که نیاز به ورزش دارند، قابل طراحی و اجرا میباشد.
این روش برای درمانجویانی که به دلایل مختلف مانند خشکی مفصل، ضعف شدید عضلات، کوتاهی یا آسیب عضله، جراحی و… قادر به انجام مستقل تمرینات و ورزشها نمی باشند از طریق تجهیزات مکانیکی، شرایطی را فراهم میکند تا ورزشها را به درستی و در دامنه صحیح به انجام رسانند.
فواید مکانوتراپی شامل موارد زیر است؛
الف) تمرین درمانی مفاصل در دامنه حرکتی تعریف شده به صورت صحیح انجام میشود.
ب) تمرینات برای بیماران با محدودیت حرکتی راحتتر انجام میشود.
ج) امکان ایجاد تنوع در انجام تمرین درمانی را فراهم میکند.
د) مکانوتراپی خشکی مفاصل و محدودیت مفصلی را از بین میبرد.
ه) باعث افزایش قدرت عضلات و از بین رفتن کوتاهیهایعضلانی میشود.
مکانوتراپی حنجره
در موارد بسیاری دیده شده است که بسیاری از خوانندگان استرس خود را در صدایشان نشان میدهند. بیرون زدن استرس در صدا نباید تعجبآور باشد، همانطور که استرس بر گرفتگی شانهها یا ایجاد زخمهای معده موثر است. اضطراب در خواننده اغلب موجب تنش عضلات حنجره میشود؛ در یک گروه از عضلات به نام عضلات خارجی حنجره این تنشها و گرفتگیها به وجود میاید.
این عضلات به صورت مستقیم به تارهای صوتی متصل نیستند، اما آنها به غضروفهای حنجره متصل هستند و عامل کارایی حنجره میشوند، بنابراین میتوانند بر صدا تاثیر بگذارند.خوانندگان تنش عضلات خارجی را از عوامل استرس زای روحی مانند ترس، مشکلات کاری و یا حتی بحث با یک دوست صمیمی، بر حنجره خود تحمیل میکنند. بعد از آن، هنرمندان به طور طبیعی تنش را در داخل و اطراف عضلات داخلی حنجره نیز قرار میدهند.نتیجه تنش عضلانی، ناهماهنگی و درد است که باعث خستگی صوتی، ناکارآمدی، از دست دادن دامنه صوتی و… میشود.
مدیریت تنش عضلانی ناشی از استرس و اضطراب ممکن است به اندازه چند کشش و تمرین ساده باشد و برخی از خوانندگان ممکن است نیاز به مکانوتراپی برای آرام کردن و ریلکس کردن این ماهیچهها داشته باشند، که اجازه میدهد تا موقعیت طبیعی حنجره دوباره تنظیم شود.مکانوتراپی اغلب دارای یک اثر آرام بخش و درمانی است که باعث کاهش چرخه اضطراب و تنش عضلانی میشود.
مکانوتراپی در فیزیوتراپی
در سالهای اخیر استفاده از مکانوتراپی برای رفع مشکلات حرکتی بسیار بیشتر از قبل شده است. این موضوع بهخاطر تاثیرگذاری بسیار زیاد این روش بر بهبودی بیماران میباشد.مکانوتراپی معمولا برای افرادی که مدت زیادی باید بدون حرکت خاصی بر روی تخت قرار بگیرند، میتواند تاثیر مثبتی داشته باشد و از خشک شدن عضلات جلوگیری مینماید. همه افرادی که با مشکلات حرکتی مواجه بوده و بخشی از بدن آنها کارایی اولیه خود را نداشته، میتوانند از امکانات این بخش بهرهمند شوند.مکانوتراپی به عنوان یک روش درمانی کاملا کاربردی برای اختلالات حرکتی شناخته میشود.
ارتوپدها و پزشکان مکانوتراپی را به عنوان نخستین روش درمانی برای اغلب افرادی که به مشکلات حرکتی مختلف دچار شده و بر اثر بیماری با نقص حرکتی مواجه شده اند، تجویز و برای این موضوع بیمار را به کلینیک فیزیوتراپی ارجاع میدهند.
نتیجه؛
به طور کلی روش مکانو تراپی روشی است که در آن با استفاده از وسایل و تجهیزات مختلف توسط فیزیوتراپ، حرکات صحیح به روش علمی در قسمتهای مختلف بدن بیمار انجام میشود.این روش به طور کلی برای پیشگیری از خشک شدن مفاصل، بهبود سییتم قلبی و عروقی و اختلالات ستون فقرات و برای افراد مصدوم که بی تحرک بودهاند و یا دچار ضعف ضعف عضلانی میباشند، بسیار موثر است.برای بازگرداندن دامنه حرکتی یا بهبود قدرت حرکت و فعالیت گزینه مناسبی میباشد.همچنین روش مکانوتراپی برای افراد سالمندی که دچار ضعف و ناتوانی در عضلات و مفاصل هستند نیز مناسب است.
بدون نظر